28 Mayıs 2014 Çarşamba

Nur Bilgin Donetsk'ten bildiriyor...

Takip edenler bilir, Donetsk'te, hükümet binası yaklaşık iki aydır ve savcılık binası da yaklaşık bir aydır "hükümet karşıtı-Rus yanlısı" diye tabir edilen bir takım güçlerin kontrolünde. Geçtiğimiz haftalarda da, Donetsk bağımsızlığını ilan etti. Evet yanlış duymadınız, bir anda Donetsk Cumhuriyeti oluverdi buralar. Geçtiğimiz Pazar günü, Ukrayna'da seçim vardı ve Donetsk'te oy kullanma oranının çok fazla olmadığına dair duyumlar aldık. Malum Donetsk Cumhuriyeti oluverince, Ukrayna seçimlerinde niye oy verilsin şeklinde düşünüldü diye tahmin ediyorum. Ne derece doğru bilmiyorum, bu sadece benim düşüncem.

Ukrayna, geçen Pazar yeni başkanını seçince, yeni başkan, ilk gideceğim yer Donetsk olacak diye bir açıklama yaptı. Üzerinden çok geçmeden, tam olarak ertesi gün, Pazartesi sabahı erken saatlerde, isyancı gruplar, hava alanını işgal ettiler (yeni başkan gelmesin diye mi acaba?). Ukrayna askeri güçleri de, hava alanını geri almak için, helikopterli, tanklı, tüfekli bir girişim başlattı. O sırada, şehir merkezinde, yürüyüşte olan ben, her şeyden bihaber, güzel havanın tadını çıkarıyordum. Meğer, ben dışarıda, umarsızca yürürken, 20-25 km ilerideki hava alanı ve çevresi helikopterlerle bombalanıyor, askerler kontrolü ele geçirmeye çalışıyorlarmış. Olaylar neticesinde, bazı kaynaklara göre 30-35, bazı kaynaklara göre ise 200 civarı kişi hayatını kaybetti. Pazartesi akşamı biraz gergin, biraz belirsizliklerle geçti buradaki herkes için. Hava alanında başlayan operasyonun, şehir merkezindeki işgal edilmiş binalarda da devam edeceği bilgisi ile, gece boyunca telefonların ardı arkası kesilmedi ve biz de Salı günü için, güvenlik sebebiyle, otele taşınmaya karar verdik.

Dün, tüm dükkanlar, bankalar ve okullar kapalı, sokaklar ise bomboştu. Sokakta bulunan tek insan olmak, gerçekten çok tuhaf bir duygu. Herkes evde mi, kaçtı mı, onca insan nereye kayboldu diye düşüncelere kapılıp gidiveriyor insan.

Otelde, haliyle gazeteciler ve haber ajanslarının mensupları var. Gazetecilerin bir çoğu, güvenli olmadığı için dün çıkış yapıp, başka şehirlere gittiler. Yollar ne kadar güvenli hiç bilmiyorum ama, şu anda o yollardan herhangi birine çıkmak istemeyeceğimi çok iyi biliyorum. Otelin ana merkezinden bize, çeşitli konsolosluk ve elçiliklerden (bizim konsolosluktan hiç haber yok, şaşıran??) kendi vatandaşlarına gelen bilgi, neredeyseniz orada kalın, hareket etmeyin. Kısaca önerilen "minimum movement" (yani minumum hareket).

Bugün, sokaklar biraz daha dolu, okullar da açılmış. Düne göre, herkes daha bir rahat diye düşünürken, yaklaşık 11.30-12:00 civarı, yaklaşık iki ila üç yüz kişilik, taşıdıkları bayraklardan Rusya yanlısı olarak anladığımız bir grup, otelin yan caddesinden, sloganlar atarak geçtiler (sanıyorum hükümet binasına yürüdüler). Çoğunluğu gencecik olan bu insanlara, bir şey olmamasını umarak, uzaktan seyrettik yürüyüp gitmelerini.

Şu anda herkes bekleyişte. Tecrübeli muhabir ve gazeteciler, bir kaç güne kadar olayların gidişatının belli olacağını söylüyorlar. Biz de bekliyoruz.

 Donetsk Hava Alanı

  Donetsk Hava Alanı

 Lenin Meydanı

* Fotoğraflar www.independent.co.uk'dan alınmıştır.

Konu ile ilgili ikinci yazı için tıklayınız; http://thelabelfree.blogspot.com/2014/06/nur-bilgin-halen-donetskten-bildiriyor.html