20 Mart 2012 Salı

Avrupa-Asya Sınırında Nüfus Oranı Sorunu

Yaklaşık iki hafta önce, ilk Rus arkadaşlarımdan biri olan İ. ve eşi, Erdem ile beni alıp, Ekaterinburg'un Avrupa-Asya sınırına götürdüler. Evet evet yanlış duymadınız, yine de tekrarlıyorum, Avrupa ve Asya sınırı. İlk duyduğumda bende çok şaşırmıştım. Ekaterinburg kadar doğuda bulunan bir şehrin, Avrupa ile ne ilgisi olabilir? Varmış meğer. İsteyince herşey oluyor malum. Bu neden olmasın diye düşünüldü herhalde. Asıl sınır, şehir merkezine yaklaşık bir saat kadar uzaklıkta. Her türlü konfor düşünülerek, turistlerin gitmesi kolay olsun diye, bir tane de şehre yakın "yalancıktan" başka bir sınır bile yapılmış. Biz problem olmasın diye her ikisine de gittik, hepsini gördük, hiçbir şeyden geri kalmadık evvelallah.

Şehre yakın olan Asya-Avrupa sınırında, okul öğrencileri olduğunu sandığım kalabalık, keyifli ve gürültücü bir grup daha vardı bize eşlik eden. Etraf gezildi, söylenenler dinlendi, yazılar incelendi ve fotoğraflar çekildi. Hava güneşli, yerler bol kar, malum çocuklar, ister istemez kendilerini oyuna verdiler. Halat çekme oynarlarken, biz de durup izledik ve hep beraber çocukluğumuza döndük. Kızlar erkeklere karşı. 5 erkek çocuğuna karşın, yaklaşık 15 kız çocuğu. Haliyle gelinen nokta, erkeklerin sürekli yenilmesi ve yenilen pehlivanların mutlaka bir kere de kendilerinin kazanacaklarına olan tam inançları sebebiyle, güreşe doymamaları durumuydu. Bir ara İ.'nin eşi erkek çocuklara destek olmak için, onlarla oynadı bile. Ancak nafile, sonuç hep aynı. Ezici bir sayı üstünlüğe sahip olan kız çocukları, galibiyeti hiç kaptırmadılar.

Erkek çocukların sayısı çok az, enteresan deyince, İ. durumun hep böyle olduğundan bahsetti. Meğer Rusya da, son yıllarda, kadın-erkek oranında ciddi bir problem varmış. Nüfusun % 46,3 ünü teşkil eden erkekler 66,2 milyon iken, % 53,7 sini teşkil eden kadınlar ise 76,7 milyon. Oran ilk başta bana pek fazla gelmemişti ancak ufak bir dört işlem sonrası, kadınların erkeklere göre, 10,5 milyon daha fazla olduğu gerçeği ile karşı karşıya kaldım. Durum bununla da kalmıyor, Rus nüfusu 2000 li yıllara girildiğinden beri hızla düşüyormuş. Şu sıra 142 milyon olan sayının, 2050 de 116 milyonlara düşmesi bekleniyormuş. Bunun sebepleri ise, yüksek düşük oranı, ölümlerin artması ve Rusya'nın az göç almasıymış. Rus devleti, ikinci çocuk için, ailelere 15,500 dolarlık bir teşvik yardımı bile yapıyormuş. Bu teşvikin Türkiye'de verildiğini düşünebiliyor musunuz? Herkes işi gücü bırakıp, çocuk yapmaya koyulur, kesin nüfus patlaması yaşanır. Durdur durdurabilirsen...

* Yalancıktan sınır
* Gerçek sınır

2 yorum:

  1. Tesvik konusuna cok guldum :)) Rus hukumeti sizi tesvik edemiyor ama sanirim Nur Hanimm??? ;))Rus kadin nufusundaki patlama sonumuzu getirmese bari...Sizi oralarda bu konuda bir sosyal sorumluluk girisimine davet ediyorum :))

    YanıtlaSil
  2. Patlamışlar zaten patlayacakları kadar cicim. 10,5 milyon daha fazlalar :) Rus hükumetine gelince, onlar sadece kendi halkını teşvik ediyorlar :))

    YanıtlaSil