26 Mart 2012 Pazartesi

Bir Folklor Sorusu

Ekaterinburg'a geldim geleli, şehrin hemen hemen tüm büyük panolarında, Anadolu Ateşi'nin klasik posteri var. Posterde ne yazdığını anlamak mümkün değil, malum kiril alfabesi. Halen canıma okuyor her yerde, henüz alışamadım. Her neyse, bu ufak sorun bizi durdurmadı tabii, hevesle araştırdık. En sonunda geçen hafta geleceklerini öğrendik. Daha da güzeli, grup, Erdem'in otelinde konakladı. Haliyle bu kadar emek sonrası, gösteriyi kaçırmadık. Salon çok büyük ve doluydu. Vaktin gelmesini beklerken, dans grubunun sorumlusunu gördük ve selamlaştık. Salonun dolu olmasına sevindiğimizi söyledik. Bize davetiyelerin bile satıldığını, birçok kişinin de ayakta izlemek üzere bilet aldığını söyledi. Görseniz sanki biz dans ediyoruz, bir sevindik, bir gururlandık ki sormayın gitsin.

Show başladı, perde açıldı ve çok güzel bir dans gösterisi izledik. En çok Karadeniz, sema gösterisi ve Rusların da folklor kökeninde yer alan Kafkas oyunları alkışlandı. Gösteri bitince, bis yapıldı. Bir minik show daha izleme fırsatımız oldu. Bitince alkışlar susmadı, tempo tutuluyor ve kimse salondan gitmiyordu. Çaresiz açtılar tekrar perdeyi. Dansçılar yerde oturmuş, rahatlama egzersizleri yapıyorlardı, samimi bir ortam yani. Seyircilerden, biri 45 lerinde digeri ise 20 lerinde, iki kadın, sahneye çıkıp, çiçek verdiler baş dansçılara. Ansızın iki kadın birden, Kafkas oynamaya başladılar sahnede. Bir anda müzik verdiler salona ve dansçılar da hemen onlara eşlik ettiler. Çıkan birkaç kişi dışında hepimiz halen salondayız. Başka bir mini show daha izledik keyifle. Kimse salondan gidemiyor. Dansçılar seyircileri, seyirciler da dansçıları alkışlayıp duruyorlar. Baktılar olmuyor, Kafkas gösterisini yapan ekip, teker teker, bir mini show daha yaptılar, ayakta alkış tutup, gitmeme konusunda kararlı olan kalabalığa. Sanırım hem Türk dansçılar, hem de gösteriyi izlemeye gelen Ekaterinburglular için güzel bir gece oldu. Anadolu Ateşi, Ekaterinburg'a ilk kez gelmiş. Bunca alkış kıyametten sonra, ilerde planlayacakları turnelerde, burayı es geçmeyeceklerini düşünüyorum.

Ekaterinburg, Rusya'nın sanayisi ile ön planda olan, üçüncü büyük şehri. Türkiye'nin İzmir'i yani. Sanayi söz konusu olduğu için aslında daha çok İzmit'i veya Bursa'sı diyebiliriz belki de. Şimdi soru şu, Rusya da çok meşhur olan ve Rus folkloru icra eden bir dans grubu, İzmir, Bursa veya İzmit'te gösteri yapsa, olaylar nasıl gerçekleşir, sonuç ne olur? İnanın çok merak ettim. Cidden sizce ne olur?

2 yorum:

  1. Hayali husran olur tatlim, ne olacak? :) Illaki giden meraklisi olur ama bu dedigin tarzda tutkulu bir etkinlik olmaz... Ruslar nasil sanatsiz yasayamiyorlarsa biz de sanatla yasamaya zar zor alismaya calisiyoruz iste... :) Ekaterinburg ile Izmir arasinda bir bag kurma girisimin de gozumden kacmadi :))

    YanıtlaSil