24 Haziran 2012 Pazar

Oranienbaum, "Grand Menshikov Palace" & "Chinese Palace"

Saint Petersburg'daki son gezi olan, Peterhof'a yaptığımız ufak yolculuğun, bir diğer bir bacağı da, Oranienbaum'du. Peterhof'a yaklaşık 10 ila 15 dakika uzaklıkta bulunan Oranienbaum, Finlandiya Körfezi'nin kıyısında, Saint Petersburg'un batısında yer alan ve eskiden Rus Kraliyetinin ikamet ettiği bir yer. Peterhof gibi, burada bulunan saray ve şehir merkezi de UNESCO Dünya Mirasları listesine girmiş. Oranienbaum, aslen Almanca bir sözcük, anlamı da "portakal ağacı". II. Dünya Savaşından sonra, Alman izlerini silmek için, ismi "Lomonosov" olarak değiştirilmiş.

Tur otobüsünden indikten sonra, güzel bir parkın içinden yürüyerek, göletler, ağaçlar ve çayların arasından Grand Menshikov Sarayı'nın bulunduğu alt bahçeye ulaştık. Alt bahçede, sarayın bittiği sınırın iki yanında bulunan çalı labirentler, sarayın tam önündeki renkli bahçe süslemeleri ve heykeller çok ilgi çekici.

 Yürüyüş yolumuz üzerindeki çay

 Ve bir başka çay

 Atakan, yol üzerinde güvercinleri beslemeyi ihmal etmedi

Yol üzerinde ufak bir gölet

 Grand Menshikov Palace Alt Bahçe

 Alt Bahçe süslemesi & Çalı labirentler

Grand Menshikov Palace Alt Bahçe

Çağla ile beraber alt bahçedeyiz

Oranienbaum, Büyük Petro tarafından, sağ kolu, yakın arkadaşı ve Saint Petersburg'un ilk valisi olan Alexander Danilovich Menshikov'a verilmiş. Menshikov da vakit kaybetmeden, hemen bir saray yapmaya girişmiş. Ön cephesi denize bakan sarayın, içi gerçekten görülmeye değer. Alt bahçedeki merdivenleri çıkıp, saraydan içeri girdik. İçeride yine fotoğraf çekmek yasaktı. Alt kattaki odalarda, o dönemde giyilen kıyafetler ile kullanılan eşyalar sergileniyor ve yapılan restorasyonu anlatan fotoğraf ve bilgiler bulunuyordu. Üst katta ise, balo salonu, yemek ve oturma salonları, tüm görkemiyle gerçekten görülmeye değer. Kapı kollarına bile bayıldım. Kapıyı açmak için tutulan bölüm, metal bir kartal pençesinin içine yerleştirilmiş, büyükçe, yuvarlak kesimli, beyaz kristal bir taştan oluşuyor. Aynı kapı kolu, Peterhof'taki "Cottage Palace" ta da vardı. Tek farkı, "Cottage Palace" taki taşın mavi olmasıydı. Ne ihtişam.


Grand Menshikov Palace (Alt bahçeden)

Grand Menshikov Palace (Alt bahçeden)

Sarayın içini gördükten sonra, geldiğimiz yerin tam aksine, sarayın arka kapısından, bu sefer üst bahçeye çıktık. Üst bahçeden çıkınca, kendimizi yine bir parkta bulduk. İçinde, göletler, kanallar ve köprüler bulunan son derece huzurlu bir park. Haliyle, huzur dolu bir yürüyüş oldu. Kısa bir süre sonra, yol bizi, "Chinese Palace" a getirdi.

 Grand Menshikov Palace (Üst bahçeden)

Grand Menshikov Palace (Üst bahçeden)

Grand Menshikov Palace Üst Bahçe sınırı

 Chinese Palace yolu


 Chinese Palace yolu

 Chinese Palace yolu

"Chinese Palace", Büyük Katerina diye bilinen, Çariçe II. Katerina tarafından, kişisel kullanımı ve sadece yakın arkadaşlarını ağırlayacağı bir kır evi olarak yaptırılmış. Aynı Katherina, sahip olduğu 250 tablosunu sergilemek için, Saint Petersburg'daki Hermitage Sarayını da inşa ettiren Çariçe. Sarayın tam önünde, heykellerle süslü bir gölet var. Daha ilk bakışta cezbediyor sizi. İtiraf ediyorum, o ana kadar gezdiğimiz her saraydaki, her bir odayı uzun uzun Rusça anlatan rehberlerden, (ve ben ekstra olarak, yeşil sivrisineklerin yarattığı müthiş kaşıntıdan) bunalmış olacağız, sarayın içini, ne Gamze, ne Çağla, ne de Atakan, hiçbirimiz gezmedik. Bizim grup içerideyken, biz dışarıdaki gölet, ağaçlar ve doğanın keyfini çıkarıp, gördüklerimizi bol bol fotoğraflamayı yeğledik.

 Chinese Palace

 Chinese Palace'ın önünde bulunan gölet & heykeller

 Chinese Palace

 Chinese Palace'ın önündeki gölet

 Chinese Palace manzarası

Chinese Palace manzarası

Bizim turumuzda bulunmayan, ancak Oranienbaum'da görülebilecek diğer iki yer ise; III. Peter'ın bekarlık döneminde kullandığı, III. Peter Sarayı ve "Katalnaya Gorka" olarak da bilinen "The Sliding Hill Pavilion".

Böylece, Saint Petersburg ile ilgili yazıların da sonuna geldik. Saint Petersburg, ölmeden önce görülmesi gereken yerler listesine, kesinlikle ve rahatlıkla girecek bir şehir. Parkları, kanalları, sarayları, katedralleri, müzeleri ve tarihi binalarıyla, orada bulunduğunuz süre boyunca, size dur durak vermeyecek, göreceksiniz. Mümkünse bahar veya yaz aylarında gitmenizi öneririm. Kış aylarında, çetin bir soğuk, bol kar ve buz sayesinde, şehrin keyfini olması gerektiği gibi çıkaramayabilirsiniz. Kuzeyin Venediği, beyaz gecelerin başkenti ve Büyük Petro'nun şehri Saint Petersburg'u, tekrar tekrar gidilebilecek, dünyanın en güzel şehirleri listeme ekliyorum.

 St. Isaac Katedralinin Kulesinden Saint Petersburg

St. Isaac Katedralinin Kulesinden Saint Petersburg 

St. Isaac Katedralinin Kulesinden Saint Petersburg

Peter & Paul Kalesinden Hermitage Müzesi

Gamze-Çağla ve Atakan'ın evinden Saint Petersburg-akşamüstü saatleri

Gamze-Çağla ve Atakan'ın evinden Saint Petersburg-23:30 civarı

Dipnot: Bu yazıdaki fotoğrafların bir kısmı yine Atakan'a ait. Teşekkürler Atakan.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder