19 Şubat 2013 Salı

Bolşoy Bolşoy Bolşoy

En sonunda oldu. Rusya'dayken yapılacaklar listemdeki, en önemli maddelerden biri daha tamamlandı. Bolşoy Balesinin performansını izleyebildim. Hem de üç prömiyer arka arkaya; Apollon Musagete, Classical Symphony ve Dream of Dream.

"Bolşoy", Rusça "Büyük", "Maly" de "Küçük" anlamlarına geliyor. Eskiden, opera ve balenin, drama tiyatrosuna göre daha asil bir sanat dalı sayılması sebebiyle, opera ve balenin başına "Bolşoy", tiyatronun başına da "Maly" eklenmiş. Böylece "Bolşoy Opera ve Balesi" adını alan kurum, dünyanın en eski ve en çok tanınan opera ve bale kurumlarından biri. 1776'da kurulmuş ancak o zamanlarda, performanslar bir evde yapılıyormuş. Zaman içinde, farklı opera ve bale gösterilerinin oluşmaya başlamasıyla, Petrovka Tiyatrosuna taşınarak, bizim bildiğimiz halini, 1780 yılının sonlarına doğru almış. Günümüzde halen, performanslarının sergilendiği "Bolshoi Theatre" a 1824 yılında taşınmış ve oradaki ilk gösterisini de 1825 yılında gerçekleştirmişler.

Bolşoy Balesi, tarihi boyunca, Saint Petersburg'un yine dünyaca ünlü Mariinsky Balesi ile rekabet halinde olmuş. Rusya'da bazen, Mariinsky Balesi'nin Bolşoy Balesi'nden çok daha iyi olduğunu duymanız olasılıklar dahilinde. Tarih boyunca süregelen bu rekabetin, bana kalırsa, halen son hızla devam etiğinin de en önemli işareti. İki bale de, birbirinden farklı disiplinleri benimsemişler. Bolşoy, daha renkli ve cesur bir yaklaşım benimserken, Mariinsky ise, daha saf ve rafine klasik diye adlandırılan bir tarzı benimsemiş.

Bolşoy aynı zamanda entrika ve skandalları ile de gayet ünlü. Artık nasıl bir canilikse, eskiden dansçılar, birbirlerinin bale ayakkabılarının içine kırık cam doldururlarmış. Skandalların bir kaçına bakacak olursak, 2003'te baş balerinlerinden birinin, geleneksel balerinlere göre daha şişman olduğu için kovulması, aynı balerinin, bu sebeple kurumu mahkemeye vermek istemesi sonucunda, kendisinin ve dans partnerlerinin öldürüleceği yönünde tehdit edildiğini açıklaması, 2011'de Bale'nin direktörünün erotik pozlarının internete düşmesiyle istifası, geçen ay sanat yönetmeninin yüzüne sülfürük asit atılması, çeşitli yolsuzluk iddiaları, balerinlerin yönetimi cinsel taciz ve psikolojik baskı ile suçlamalarını sayabiliriz. Bugünlerde devam eden mevzu ise, baş dansçı ve kurum arasında süregelen, birbirlerini, entrika çevirmek ve karalama kampanyasına girişmekle, itham ettikleri konuşmalardan ibaret açıklamalar ve röportajlar. Kısaca, suların durulmadığı bir müessese desek yalan olmaz.

Skandalları bir kenara bırakırsak, geçtiğimiz Cumartesi şahane üç gösteri izledim. Olağanüstü Bolşoy ve olağanüstü performansları. Benim Rusya'dayken yapılacaklar listemde yer alıyordu ancak bence herkes kendi ölmeden önce yapılacaklar listesine, Bolşoy Bale performansı izlemek maddesini eklemeli. Bu dünyadaki var olan güzellikleri görmeden gitmemek lazım.

Duyduğum kadarıyla, Rus Devlet Balesi 22-24 Şubat tarihlerinde İstanbul'da olacakmış. Bolşoy veya Mariinsky olmayabilir ancak Rus Devlet Balesi de, 1991'de "Avrupa'nın En İyi Bale Topluluğu" olarak seçilmiş. Halen bilet varsa, bence alın ve gidin. Kendinize Rus ekolü dolu güzel bir performans armağan edin.

  Classical Symphony

 Classical Symphony

Apollon Musagete

 Dream of Dream

 Dream of Dream

Dream of Dream

1 yorum: