13 Şubat 2013 Çarşamba

Global Hakikaten Warming

Ekaterinburg'a bir haller oldu. Hava iki, üç gündür, bir güzel, bir güzel anlatamam. Güzel dediysem hemen heyecana kapılmayalım tabii. Ne kadar güzel olabilir? Ekaterinburg, her ne kadar Sibirya bölgesinde olmasa da, en nihayetinde Sibirya başlangıcı olarak niteleniyor. Bildiğiniz Ural bölgesindeyiz, meşhur Ural dağları. Güzelden kasıt, sıcaklığın, mevsim normallerinin gayet üzerinde olması. Gündüz 0 ila -5 dereceleri arasında, geceleri de -6 ila -10 dereceleri arasında seyrediyor. Ben bu yazıyı yazarken, saat gece 02:00 civarı idi, sıcaklık tam olarak -6 ve hissedilen sıcaklık ise -14 seviyelerindeydi. Uzun lafın kısası, durum oldukça tuhaf.

Geçen sene, tam bu sıralarda gelmiştim Ekaterinburg'a. O sebeple, çok net hatırlıyorum. Yine güneş vardı ama bu kadar sıcak değildi hava. Eldivensiz ve şapkasız dışarı çıkmak intihar ile eş değerdi. Buradaki ikinci akşamımda bir davete katılmıştık. Çantamda bir şey arayıp, bunu eldivenim ile başaramadığım için, eldivenimi çıkarma girişiminde bulunmuştum. Yaklaşık 15 saniye sonra oluşan keskin acı ile beraber, bir daha dışarıda eldivenimi çıkarmamayı öğrenmiş oldum. Buna karşın, iki gündür eldivensiz geziyorum. Ne olur ne olmaz diye, yine de çantamın içindeler ama kullanmaya gerek olmadı.

Açıkçası, bu güzel havalardan gayet memnunum, hiç şikayetim yok. Bana nispeten daha uzun yürüyüş imkanı sağlıyor. Ekimden beri, hava hiç bu kadar güzel olmamıştı. Yer yer karlar eridi, Ekim sonu Kasım başından beri karla kaplı asfalt ve kaldırımlar, bazı yerlerde tekrar görünür oldu. Hal böyle olunca, içinde bulunduğumuz bu durum, ister istemez küresel ısınmayı düşündürüyor. Mayıs ortalarına kadar kar yağan bir şehirde, Şubat ayı başlarında yer yer karlar eriyor. Hiç hayra alamet değil. Bu söylediklerimden, daha ilk kar yağışında ne kadar pişman olacağımı biliyorum ancak, konu benim memnuniyetimden çok daha önemli.



Dünyayı yaşanmaz hale getirmek için, yıllardır elimizden geleni ardımıza koymadık. Halen de, hep beraber aynen devam ediyoruz, gerçekten ciddi önlemler almış değiliz. Konu çok önemli, sonuçları da oldukça ciddi. Bu sebeple, devletler nezdinde ele alınarak, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi içinde, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mücadele sağlamaya yönelik, uluslararası tek sözleşme olan, Kyoto Protokolü hazırlanmış. Aralık 1997'de Japonya'nın Kyoto şehrinde görüşülmeye başlanmış, 1998'de imzaya açılmış fakat 2005 yılında Rusya'nın katılımıyla anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için yeterli olan toplam salınım yüzde sayısına ancak ulaşılmış. ABD ve Avustralya gibi halen imzalamamış veya Türkiye gibi imzalasa da, henüz anlaşma gerekliliklerini yerine getirmeyen ülkeler var. Durum vahim, dünyamızda, tüm karbon salınımımızı yok edecek kadar kaynak yok. Alternatif ve temiz enerjiler kullanmamız gerekiyor. Rüzgar enerjisinden tutun, güneş enerjisine, doğada yine hepsi mevcut aslında, sadece var olan sistemleri değiştirmek lazım.

Peki biz bireysel olarak neler yapmalıyız? Çok basit, sadece ufak tefek değişikliklerle, kişisel karbon ayak izimizi düşürebiliriz. İşte size kolay, gayet yapılabilir bir kaç bireysel önlem;

- Tasarruf ampulleri kullanın ve kullanmadığınız ışıkları kapatın.
- Daha az araba kullanın. Daha sık yürüyün ya da toplu taşım araçlarını kullanın.
- Plastik ve PVC ambalajlar kullanmayın ve geri dönüşümü olmayan ambalajlı ürünleri satın almayın.
- Bilgisayar, televizyon, DVD gibi elektronik araçları bekleme konumunda tutmayın. Tamamen kapatın.
- Evde kullanılan temizlik malzemeleri, atık sularla beraber nehir veya denizlere karışıp kirliliğe sebep oluyor. İçinde fosfat olmayan ve suda ayrışabilen temizlik malzemelerini tercih edin.
- Diş fırçalarken, çamaşır yıkarken ve traş olurken suyu açık bırakmayın.
- Daha az sıcak su kullanın. Çamaşırlarınızı soğuk yada ılık derecelerde yıkayın.
- Çamaşır suyu, atık maddelerin ayrılıp, çözülmesini sağlayan yararlı bakterileri öldürür. Mümkün olduğunca az kullanın.
-Her yıl en azından bir ağaç dikin. Bir ağaç, tek başına ömrü boyunca bir ton karbondioksit emiyor.

Bunlar gibi daha yapılabilecek bir sürü madde var. Bilinçli olalım, Ekaterinburg'da karlar Şubat ayında erimesin, bol eksili derecelerde "huysuz şirin" moduma devam etmeye razıyım.

Not: Karbon ayak izi miktarınızı merak ediyor ve yukarıdakilerden fazlasını yaparım diyorsanız; http://www.karbonayakizi.com/



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder