28 Ocak 2013 Pazartesi

Aslında Etrafta Ne Çok Deli Var

Bugün çok eski ama eskimeyen bir arkadaşım olan Gamze'nin telefonda söyledikleri itti beni bu yazıyı yazmaya. Dedi ki; "Aslında ne çok deli var etrafta, biz evde olduğumuz için pek karşılaşmıyoruz çoğuyla. Sonra bir şey olup da, herhangi bir aklı kıt ile karşı karşıya kalınca da ağır geliyor bize hareketleri." Ne doğru söylemiş di mi? Gördüğünüz gibi Gamze'nin zeka ve gözlemlerine her daim değer vermem boşuna değil.

Korkarım, etraftaki deli sayısı, akıllı sayısını katlayalı yıllar oldu. Bir kısmını ilgili kuruluşlara göndersek, tedavi amacıyla içeri alıp, dışarı salmazlar diyecek kadar da kararlıyım bu söylemimde. Çalışırken ve seçimim dışında daha çok insanla iç içe olmaya mecburken, kendi akıl sağlığımı korumak ve tüm bunların arasında hayatta kalmak adına, bir kısım delilikleri normal sayar ve hatta görmezden gelirdim. Ama, artık tamamen seçtiklerim ile ilerlediğim için, hiç bir şeye ve hiç kimseye katlanasım yok. Kendi seçmediğim ve bir şekilde hayatıma giren, zıvanadan çıkmışları, saygı sınırları içinde acilen paralayıp, geldikleri yere gönderme ihtiyacı hissediyorum. Ne büyük özgürlük..

Özgürlük dedim ama, aslına bakarsanız, bu delilerle seçimlerimiz dışında, her yerde karşılaşmak son derece olası. Yolda yürürken, takside, arkadaşınızın arkadaşı olarak, alışveriş merkezinde, markette, kasada, restaurantta, cafede, spor salonunda, yani her yerdeler. Üstelik, sizin özel olarak bir şey yapmanız da gerekmiyor. Genelde, onlar, size sataşacak uygun bir kılıf veya bir bahane bulmak konusunda oldukça tecrübeli ve istekli oluyorlar. Bazen öyle anlar oluyor ki, hiç tanımadığımız insanların bile bize olan tuhaf davranışları karşısında şaşırıp kalmıyor muyuz?

Bu kadar deliyle uğraşmak mecburiyetinde olmamız ne kadar gereksiz. Hadsiz, empati bilgisizi, saygı yoksunu ve patavatsız bunca insanın arasında yaşam mücadelesi vermek sanki gayet normalmiş gibi geliyor bize. Üstüne üstlük, çoğu zaman, onların kimseye göstermedikleri saygıyı, kendilerine göstermek suretiyle yaşayıp gidiyoruz. Benim asıl merak ettiğim, bu insanların, bunca tuhaf davranışı kendilerine nasıl hak gördükleri. Bir insan, diğer bir insana saygısızca ve hadsiz bir duruşla davranmayı nasıl normal sayabiliyor?

Tüm bu delilere, anladıkları dilden aşağıdaki fotoğraftaki gibi cevap veresim var. Ne dersiniz tam yerini bulmaz mı? Hepimize akıl sağlığı dileklerimle...



3 yorum:

  1. Her gün yeni bir konu bulalım, bak ne güzel yazı oluyor sonrasında :)

    YanıtlaSil
  2. Çok beğendğm. Gamze'nin ilham kaynağı olması gayet güzel olmuş.
    Sevgiler,
    Demet Endoğan Yağyemez

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem okumanıza, hem de beğenmenize çok sevindim. Teşekkürler Demet Hanım.
      Sevgilerimle..

      Sil